Richard
Metselaar

Nieuwe kaarten met kabel- en leidinginformatie

26 nov 2020

Wanneer u als agrarisch ondernemer graafwerkzaamheden uitvoert, moet u ervoor zorgen dat ondergrondse kabels en leidingen niet worden beschadigd. Op zogenaamde WIBON-kaarten is te zien waar deze kabels en leidingen liggen. Deze kaarten zijn onlangs vernieuwd. Wanneer u grond heeft opgegeven in de Gecombineerde opgave 2020, staan de nieuwe kaarten klaar in Mijn dossier bij de RVO. Deze moeten gebruikt worden als er graafwerkzaamheden worden verricht. In bepaalde gevallen moet een graafmelding (KLIC-melding) worden gedaan bij het Kadaster.

Geen graafmelding

Wanneer een agrarisch ondernemer graafwerkzaamheden verricht op minder dan 50 centimeter diepte op een perceel dat hij zelf gebruikt, is een graafmelding niet verplicht. Wel heeft u de plicht om op de WIBON-kaarten te kijken waar de ondergrondse kabels een leidingen liggen en te zorgen dat deze niet worden beschadigd. Kabels en leidingen zijn normaliter op een diepte van meer 50 centimeter gelegd, maar u zal moeten onderzoeken of dit (nog) het geval is.

Wel graafmelding

Wanneer u dieper dan 50 centimeter graaft op een eigen perceel of als gegraven wordt op een perceel van iemand anders, is een graafmelding wel verplicht.

Geen kaarten beschikbaar?

Als u geen grond heeft opgegeven in de Gecombineerde opgave 2020, maar wel wil weten waar ondergrondse kabels en leidingen liggen, kunt u een oriëntatieverzoek KLIC doen bij het Kadaster.

Jacob
Slager

VALANS Accountancy BV

Dorpsstraat 18-20 . 7437 AJ Bathmen
Postbus 8 . 7437 ZG Bathmen
0570 551 518 . info@valans.nl